2. 02. Gospodarka Rzeczypospolitej w XVI wieku
I. Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana w Polsce
1. Proces przekształcania się gospodarki naturalnej w gospodarkę towarowo-pieniężną
2. Struktura wielkiej własności ziemskiej
a. działki kmiece
– stopniowe zamienianie renty pieniężnej (czynszu) na rentę odrobkową (pańszczyznę)
– stopniowy wzrost wymiaru pańszczyzny
– przywiązanie chłopa do ziemi – tzw. wtórne poddaństwo
b. folwark (rezerwa pańska)
– wzrost rentowności folwarków spowodowany wzrostem zapotrzebowania i wzrostem cen na zboża w Europie Zachodniej
– wzrost areału gruntów folwarcznych
c. metody powiększania folwarków
– zagospodarowywanie nieużytków
– włączanie do folwarków tzw. pustek (gospodarstw opuszczonych)
– włączanie gruntów wspólnych (gromadzkich)
– włączanie sołectw
– zakup ziemi
3. Podstawa prawna rozwoju folwarków pańszczyźnianych
– nadany przez Władysława Jagiełłę w 1423 r.
– pozwalał na przymusowe wykupienie przez szlachtę gospodarstwa „krnąbrnego i nieużytecznego” sołtysa
– ograniczał chłopom możliwość opuszczania wsi
– wprowadzał tzw. taksy wojewodzińskie – ustalane przez wojewodów ceny urzędowe produktów rzemieślniczych
– nadany przez Jana Olbrachta w 1496 r.
– ograniczał możliwość opuszczania wsi przez chłopów do jednego rocznie
c. sejm w Toruniu i Bydgoszczy – 1520 r.
– ustalenie minimalnego wymiaru obowiązkowej pańszczyzny w wysokości 1 dnia w tygodniu z jednego łanu
4. Rodzaje folwarków pańszczyźnianych
a. ze względu na produkcję
– zbożowe
– zwierzęce
b. ze względu na odbiorcę
– autonomiczny – produkował na rynek wewnętrzny
– ekspansjonistyczny – produkował na eksport
5. Polska „spichlerzem Europy”
II. Gospodarka miejska Rzeczpospolitej
1. Słaby poziom urbanizacji w Polsce
a. rzadka sieć miast
b. niewielka liczba dużych i silnych ekonomicznie miast
c. największe miasta:
– Gdańsk
– Kraków
– Lwów
2. Organizacja produkcji w miastach
a. organizacja cechowa
– organizacja produkcji
– reglamentacja dostępu do zawodu
b. trudności w prowadzeniu działalności gospodarczej w miastach
– konkurencja towarów sprowadzanych przez szlachtę bez cła
– konkurencja produkcji pozacechowej – tzw. partacze
– dążenie do zapewnienia folwarkom samowystarczalności
3. Handel
a. handel lokalny
– cotygodniowe targi miejskie
– doroczne jarmarki
– trudności związane z brakiem ujednoliconego w skali kraju systemu ceł oraz systemu miar i wag
b. handel dalekosiężny
– eksport zboża, bydła, drewna, skór, futer, płótna lnianego i konopi
– import wyrobów przemysłowych i tekstylnych
4. Degradacja społeczno-gospodarcza mieszczaństwa
– wydane przez Jana I Olbrachta w 1496 r.
– zwalniały szlachtę z opłat celnych na towary własne i sól
– wprowadzały taksy wojewodzińskie na towary miejskie
– wprowadzały zakaz kupowania ziemi przez mieszczan
b. ograniczenie mieszczanom dostępu do urzędów świeckich i kościelnych – 1505 r.
c. sejm w Toruniu i Bydgoszczy – 1520 r.
– ograniczenie praw sądów miejskich w sprawach dotyczących przestępstwa popełnionego w mieście przez szlachcica
d. ustanowienie zasady pozbawiania szlachectwa za zajmowanie się handlem i rzemiosłem lub sprawowanie urzędu miejskiego